Een beeld van het platteland in Zambia

The Educators

Een beeld van het platteland in Zambia

Date

January 2011

Media

Branche

Documentary

De documentaire ‘The Educators’ geeft een beeld van het platteland in Zambia, vlak voor de komst van elektriciteit. Drie studenten van de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht reisden af naar Zambia om daar de lokale inwoners voor te lichten over de komst van nieuwe media. Hoe gaat de gemeenschap om met deze nieuwe belofte? Holland Doc 24 vroeg Dominic van Buul, één van de makers van de film, naar de totstandkoming van ‘The Educators’.

 

Hoe zijn jullie in Afrika beland?

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heeft een aantal projecten in Afrika lopen. Met zijn drieën (twee filmmakers en een music producer) zijn we naar Chibale afgereisd, een boerendorpje op het platteland in Zambia. Daar hebben we les gegeven en een documentaire gemaakt over de komst van elektriciteit in het kader van het Butala-project. Ze lopen daar echt een paar decennia achter op het gebied van technologische ontwikkeling. Heel indrukwekkend om te zien.

 

Wat is het Butala-project?

Met het Butala project proberen we kennis over te dragen aan de lokale bevolking in Zambia. Kennis waarmee ze hun cultuur kunnen vastleggen in beeld en geluid. Dat we die mensen les hebben gegeven in het maken van mediaproducten klinkt misschien een beetje raar, juist omdat er nog geen elektriciteit is. Maar op die manier bereidden we ze voor op toekomstige werkgelegenheid. Het lesgeven viel overigens nog niet mee, want de mensen daar hebben helemaal geen referentiekader. Voordat we konden uitleggen hoe je bijvoorbeeld een nieuwsitem moet maken, moesten we eerst uitleggen wat een nieuwsitem nou eigenlijk is, omdat ze nog nooit zoiets als het journaal hadden gezien.

 

In de documentaire komen zowel de voor- als de nadelen van de komst van elektriciteit naar voren. Al met al heeft de documentaire een optimistische insteek volgens mij. Wat is jullie eigen mening over de komst van elektriciteit? Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

 

Dat is lastig te zeggen. De rust van het platteland en het gevoel even helemaal weg te zijn uit de drukte van onze Westerse, multimediale samenleving was voor mij een hele prettige ervaring. Ik houd er bijvoorbeeld niet van om altijd bereikbaar te zijn. Maar zo’n probleem speelt daar helemaal niet. Elektriciteit zal daar in de eerste plaats gebruikt worden om een lamp aan te zetten als het donker wordt of het koel houden van eten en drinken. Daar lijkt me niks mis mee!

 

‘The Educators’ is gemaakt door Dominic van Buul en Sarah Harkink met geluid van Mark IJzerman.

Snapshot of our work